Şarbon Hastalığı

ABD'nin savaşı nedeniyle yeni tanıştığımız ya da yeni gündeme gelen eski hastalık:ŞARBON
Ülkemizde yıllardır var olan ve çözümü bir türlü sağlanamayan bulaşıcı hastalık: ANTHRAX
Ezik ve umutsuz halkımın yüzündeki kader çizgisi:PUSTULA MALİGNA
Bildirimi zorunlu hastalık ve yürekler burkan ayrılıkların heyhulası: KARAKABARCIK
İşte bütün isimleriyle medyatik hastalığımız:ŞARBON, ANTHRAX, PUSTULA MALİGNA, KARAKABARCIK

Akut seyirli, salgınlar halinde ölüme sebebiyet verebilen, genelde inek, koyun, at gibi hayvanlar arasında görülen, deride yaralar ile seyreden, bazen de yaygın vucut tutulumu yapan ve uç uca eklenince Bambu Kamışı'na benzeyen bir görünüm veren Bacillus Anthracis adlı basil tarafından oluşturulan bir hastalıktır.
Hasta ve ölen hayvanların leşleriyle etrafa yayılır. Bu hayvanların yünü, eti, kılları, kürkleri ve derisi ile geçebilir. Ayrıca hasta hayvanlardan yapılan eşyalar ile de bulaşır. Yukarıda saydığım maddelere temas ile insana bulaşabilir. Genellikle hasta hayvanlarla temas halinde olan veteriner, çoban, çiftçi ve kasaplarda görülür.

Ot yiyen hayvanlarda görülür.

Daha çok deride hastalık yapar. Fakat akciğerlerde ve bağırsaklarda da hastalık yapabilir.

Deri Şarbonu, derideki çizik, çatlak ve yaralardan bedene giriş yapar. Daha çok yüz, boyun, el gibi bedenin açık yerlerinde görülür. Ağrısız bir kaşıntıyla başlar. Şarbon "siyah yara" denilen ve ortasında siyah leke bulunan kırmızı kabarcıklar ile ortaya çıkar. Daha sonra kabarcık büyüyerek patlar ve etrafına iltihap saçar. Ve zamanla siyah kabuklu ülsere dönüşür. Yaranın etrafı şişerken; çevrede yeni kabarcıklar türer. Yara zamanla kuruyarak üzeri siyah bir kabukla örtülür.

Ülserin etrafında su toplaması ve bezeler oluşur. Orta derecede ateş, ve halsizlik meydana gelir. Bir hasta içinde ülser iyileşmeye başlar. Fakat kabuğun düşmesi uzun zaman alır. Tedavi edilmeyen deri şarbonunda %10 kana mikrop karışması olur, yüksek ateş, bitkinlik ile şok tablosu gelişebilir.

Akciğer Şarbonu, hayvanın yününden ve tüylerinden uçuşan mikropların nefes yoluyla alınması sonucu geçer. Basında yer alan ve mektup ile bulaşan şarbon mikroplarına konu olan şarbon türüdür. Daha çok yün eğircilerinde görülür. Hastada öksürük, nefes darlığı, kan kusma ve morarma olur. Zatüreye benzer ağır bir hastalık tablosu ortaya çıkar.

Mide-Barsak Şarbonu, hasta hayvanın etinin yenmesiyle olur. Koleraya benzeyen şiddetli ishal ve kusmalar ile seyreder.

Korunma, meslekleri icabı hayvanlarla uğraşmak zorunda olanlar için geliştirilmiş "Şarbon Aşıları" vardır. Hastalığa yakalandığından şüphe edilen hayvanlar diğerlerinden ayırmalı ve veterinere kontrol ettirmelidir. Şarbondan ölen hayvanların üzeri Kireç Kaymağı ile örtülerek hastalığın diğer hayvanlara geçmesi önlenmelidir. Sağlam hayvanlar aşılatılmalıdır.

Tedavi, Penisilin ile antibiyotik tedavisi, şarbon basillerine karşı oldukça etkilidir. İstirahat şarttır.

Call Now ButtonBİLGİ HATTI